Mesto si plánuje zobrať na obnovu centra úver v hodnote 500.000 eur

18.05.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 18. mája (TASR) - Mesto Vranov nad Topľou sa bude uchádzať o čerpanie finančných prostriedkov prostredníctvom bankového úveru v hodnote 500.000 eur, ktoré chce následne použiť na revitalizáciu centrálnej mestskej zóny. Rozhodli o tom vranovskí poslanci počas posledného zasadnutia mestského zastupiteľstva.
Poslanecký zbor vzal počas rokovania na vedomie správu hlavnej kontrolórky mesta Mária Tužákovej, ktorá v nej konštatuje, že schválením nových návratných zdrojov v sume 500.000 eur bude dlh mesta predstavovať 51,41 % skutočných bežných príjmov minulého roka, čím samospráva neprekročí zákonom stanovenú hranicu 60 %.
Úverové prostriedky potrebuje mesto na financovanie neoprávnených výdavkov projektu Urbanisticko - architektonická úprava centra mesta, konkrétne v projektovanej lokalite s názvom Stred. Poslanecký zbor schválil ručenie úveru v prospech peňažného ústavu blankozmenkou so splatnosťou získaných prostriedkov na obdobie 20 rokov.
S realizáciou investičnej akcie úpravy centra mesta v lokalite Stred začala samospráva ešte v roku 2010. Jej súčasťou je modernizácia jednej z troch častí centrálnej mestskej zóny. Stavebné dielo pozostáva z úpravy miestnej komunikácie vrátane dopravného značenia a odvodnenia, rekonštrukcie križovatky pred obchodným domom COOP Jednota, revitalizácie východnej a západnej časti spevnených peších plôch, výstavby cyklistických chodníkov, nového verejného a parkového osvetlenia, inštalácie prvkov drobnej architektúry, nového pódia, vodovodných, kanalizačných a dažďových rozvodov či sadových úprav.
Celková stavba je projektovaná v náklade 2.464.714,61 eura. Z tejto sumy predstavujú oprávnené výdavky projektu financované z prostriedkov Európskej únie a čiastočne aj mestskej pokladnice, sumu 1.618.694,34 eura. Neoprávnené výdavky na stavebnú činnosť v hodnote 846.020,27 budú financované z vlastných prostriedkov mesta.
Oproti pôvodným plánom nebude súčasťou rekonštruovaného Námestia slobody umelecká plastika, ktorú plánovala samospráva umiestniť v mestskej fontáne. \"Toto dielo sme stopli. Jeho hodnota by bola približne 149.372 eur plus DPH. V tejto etape a v tejto finančnej situácii na to zatiaľ nemáme,\" podotkol primátor mesta Ján Ragan.
 

Vyberte región